maandag 22 februari 2016

ZG: Turkse koffie

Afgelopen zomer was ik met vrienden op vakantie naar Marmaris in Turkije geweest. Naast veel plezier, drinken, eten en die soort dingen, hadden we ook een keer tijd gemaakt om de bazaar af te struinen. Na een tijdje gingen we ergens echte Turkse koffie drinken. Iets wat we van te voren eigenlijk al van plan waren om te doen op de vakantie. Tijdens het zoeken naar een koffietentje vonden we een zijstraatje dat compleet overdekt was door begroeiing, wat voor een heel gaaf beeld zorgde. Toen we de straat door liepen, zagen we aan onze linkse kant een kleine winkel met een oude man erin. Eigenlijk was het meer een kamertje van 2 bij 2 meter met een klein keukentje en buiten een tafel waar mensen konden zitten. We besloten om binnen te stappen en bij de man koffie te drinken, die vervolgens zo blij als iets dat hij klanten had. Hij ging aan de slag in zijn keukentje en na een paar minuten kwam hij naar buiten met een dienblad vol met echte Turkse koffie. Geen suiker, geen melk, alleen een sierlijke kopje koffie op een bijpassend schoteltje. Iedereen had zijn eerste slok genomen en we waren er vrijwel gelijk unaniem over eens: de meest smaakvolle en puurste koffie die we ooit hadden gedronken.











Wat maakt Turkse koffie anders dan 'normale' koffie?

Turkse koffie wordt gemaakt met behulp van de oudste bereidingswijze van koffie, die afkomstig is en vooral in de Arabische wereld wordt toegepast. Tijdens het bereiden van Turkse koffie worden gemalen koffiebonen samengevoegd met suiker en water. Daarom is het ook onnodig om suiker bij de koffie te serveren. Vervolgens wordt het brouwsel driemaal in een speciaal pannetje (cevze) opgekookt. Nadat de koffie is doorgekookt, wordt deze recht uit het pannetje geschonken. Hierbij komt er ook koffiedik in de koffiekop terecht. Wat je ook zult tegenkomen als je, je koffie op hebt, maar wat je beter niet kunt opdrinken (is namelijk niet zo lekker).

Aanrader

Indien je deze zomer of wanneer dan ook van plan bent om naar Turkije of ergens anders in het Midden-Oosten op vakantie te gaan, raad ik je zeker aan om is plaatselijk koffie te gaan drinken. Een leuke manier om meer van de cultuur te weten te komen en voor een kopje koffie betaal je maar een paar lira (als ik het goed herinner waren wij nog geen 50 eurocent p.p. kwijt). De mensen zijn overigens vaak erg blij met je bezoek en vinden het ook leuk dat toeristen belangstelling tonen in koffie, een groots iets uit hun cultuur. Het is dan ook niet voor niks dat Turkse koffie in 2013 door UNESCO is uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten