Bij restaurants/koffiezaken kun je vaak speciale koffie met likeuren/sterke drank erin bestellen. De hete alcohol in de koffie zorgt voor een aangename 'kick' en is vooral lekker bij het natafelen. Er bestaan talloze combinaties van sterke dranken en koffie. Zo kan het met whisky, amaretto en veel meer. Met het thema 'Koffie met een kick' ga ik telkens een van die koffievarianten behandelen. Hier leg ik uit hoe je ze thuis makkelijk kunt maken en vertel ik soms ook wat achtergrond informatie of anders erbij. In deze post zal het gaan over de Irish Coffee, de 'godfather' onder de alcoholische koffies.
Benodigheden
-Koffie (<1dl)
-Ierse whisky (30ml - zelf raad ik Jameson aan)
-Bruine/basterd suiker
-Room (waarmee je slagroom kunt maken)
-Irish coffee glas of groot wijnglas
-Theelepel
-Eetlepel
Bereiding
-Begin met het opkloppen van de room (klop het niet tot slagroom)
-Giet in het glas dat je wilt gebruiken kokend water
-Giet het water uit het glas wanneer deze goed warm is geworden
-Doe in het glas de bruine suiker, giet de whisky hier overheen
-Roer de whisky en bruine suiker door elkaar
-Giet de koffie in het glas. Deze zal zich met de whisky mengen en de bruine suiker zal oplossen
-Schenk een laag van de geslagen room over de koffie heen. De koffie en roomlaag mogen zich niet met elkaar mengen. Daar is makkelijk voor te zorgen m.b.v. een lepel. Deze houdt je vlak boven de koffie en hier laat je de room over 'vallen'
-Optioneel: voeg een beetje cacaopoeder als garnering toe bovenop de roomlaag
Eens op een dag op een vliegveld in Ierland
Volgens de verhalen is Irish coffee voor het eerst geschonken in 1942 door de vroegere acteur Joe Sheridan op het vliegveld in het Ierse plaatsje Foynes. Sheridan zou enkele vermoeide passagiers koffie hebben geschonken met een scheutje whisky erdoor en wat room erop, met de bedoeling om ze wat op te peppen. Tot enige verrassing sloeg het aan en zo ontstond de Irish coffee. Eerst werd deze nog in bekers geserveerd, maar al snel kwam het kenmerkende Irish coffee-glas. Dit was ook de eerste alcohol-koffie combinatie die echt bekend werd, daarom gaf ik het eerder ook de naam de 'godfather' onder de de alcoholische koffies.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten